Boli ale nasului, Știri și informații medicale

Cauterizarea cu Radiofrecvență a cornetelor nazale . Tehnica modernă de tratament a rinitei cronice.


❓ Ce reprezintă această tehnică de tratament și când este recomandată?
🔵Cauterizarea cornetelor nazale sau terapia prin radiofrecvență a cornetelor nazale reprezintă folosirea energiei de frecvență înaltă în proceduri terapeutice având ca obiectiv coagularea țesutului. În cazul hipertrofiei cornetelor nazale are ca rezultat micșorarea volumului lor cu diminuarea efectului obstrucției nazale și o respirație mai ușoară. Radiofrecvența este generată cu ajutorul unui aparat special conceput. Curentul electric este transmis printr-un electrod special la țesuturi producând degajare de energie. Aceasta determină evaporarea lichidului celular, ceea ce are ca rezultat coagularea țesuturilor, adica micșorarea cornetelor. Sclerozarea cornetelor este indicată la pacienții care au o patologie ORL provocată de marirea cornetelor nazale, ceea ce face dificilă respirația la nivelul nasului. – Rinită cronică hipertrofică, Deviația septului nazal, etc.


🔵Avantajul major al tehnologiei moderne este rapiditatea în efectuarea procedurilor și a tratamentelor, cu un disconfort minim provocat pacientului și o perioadă de recuperare foarte scurtă. Intervenția este rapidă, fără durere, iar pacientul poate pleca acasa după 30 de minute. Cateva ore mai tarziu pacientul poate simți o ușoară presiune, senzație de apăsare la nivelul nasului. In primele 2 zile, la nivelul nasului, poate sa fie o ușoară dificultate de respirație datorită inflamației cornetelor în urma procesului de vindecare. Rezultatul final va fi o respirație optimă atât pe timpul zilei, cât și în timpul somnului.


❓Care sunt pașii procedurii, ce trebuie sa facă pacientul înainte de operație și care sunt recomandările post-operatorii pentru o recuperare rapidă?

🔵Intervenția începe cu anestezie locala, de contact, cu xilină, la nivelul mucoasei nazale. Apoi, sub control endoscopic sau nu, in funcție de caz, se face sclerozarea cornetelor prin radiofrecvență cu ajutorul unei pense speciale, prevazută cu protecție electrică și termică la nivelul brațelor pentru ca mucoasa nazala să nu fie afectată in timpul interventiei. Intervenția este rapidă, fără durere, iar recuperarea este ușoară. Pacientul primește o rețetă cu vasoconstrictoare nazale, sprayuri cicatrizante și regim igieno-dietetic explicat. La 2 zile dupa intervenție, pacientul revine la cabinet pentru un control de rutină, iar in cel mult 15-21 zile va prezenta o respirație optimă.


🔵Obstrucția nazală are printre cauze favorizante rinita alergică, poluarea și praful din aer, fumatul sau folosirea în exces a vasoconstrictoarelor nazale. Pacientul prezintă senzația de nas înfundat, respirație dificilă, greoaie, uneori senzatie de sufocare noaptea, rinoree apoasă sau mucopurulentă, sinuzite maxilare, etmoidale recurente datorită infecțiilor nazale de cauză obstructivă, dureri de cap, sensibilitate la frig. Intr-un mediu urban aglomerat cu trafic intens și unde calitatea aerului, mai ales la orele de vârf, scade sub nivelul minim recomandat, incidența acestui tip de afecțiuni este frecventă. Este foarte important ca pacientul să se prezinte la un consult de specialitate dacă manifestă aceste simptome specifice pentru specialitatea ORL.

❓Ce efecte secundare negative pot apărea în urma cauterizării cornetelor nazale cu radiofrecvență?
🔵În mod normal, pacientul nu ar trebui sa manifeste efecte secundare. Totuși, este posibilă o retracție mai lentă a cornetelor, când afecțiunea este mai veche. In acest caz, se repetă procedura și se va ajunge până la urmă la rezultatul dorit.


🔵După efectuarea acestei proceduri calitatea vietii este mult îmbunătățită. Pacientul are o respirație optimă atât ziua, cât și în timpul somnului, dispar durerile de cap și disconfortul dat de obstrucția nazală, vocea nazonată.

6 gânduri despre „Cauterizarea cu Radiofrecvență a cornetelor nazale . Tehnica modernă de tratament a rinitei cronice.”

  1. Bună ziua!Ma numesc Patranoiu Stelian,ma interesează cât costa cauterizare carnetelor nazale și a deviatiei de sept cu radiofrecventa?multumesc

    Apreciază

  2. Bună seara! Am făcut radiografii la sinusuri și mi sa spus ca trebuie sa fac punctii nazale, nu știu dacă zic corect. Mar interesa un preț va rog?

    Apreciază

  3. Bună ziua. Va rog frumos daca imi puteti răspunde la intrebarile urmatoare. Eu am deviație de sept am devenit dependent de picaturi nazale pot efectua aceasta operatie prin Casa de Asigurări sau este contra cost? Si ce demersuri trebuie sa fac ptr a ajunge la un consult la dumneavoastra?

    Apreciază

  4. Posibil cu aceasta tehnica modernă de tratament a rinitei cronice sa aiba ajutor si in cazul deviatiilor de sept minore/mici :-/.
    Se poate efectua investigație cu bilet de trimitere, s au contra cost.

    Apreciază

    1. Desigur. Este eficienta si in rinita hipertrofica asociata deviatiilor de sept. Pentru programari, puteti suna la 0730 646 083.

      Apreciază

Lasă un comentariu