Specialitate ORL

Otorinolaringologie sau “ORL” este disciplina medicală responsabilă cu prevenirea, evaluarea, diagnosticul și tratarea afecțiunilor nasului, urechii, gâtului, ale căilor respiratorii superioare, sinusurilor, anomaliilor și a altor probleme de sănătate care afectează capul, gura și cutia vocală.

Specialiștii domeniului sunt numiți otorinolaringologi, și pe lângă managementul medical, aceștia sunt pregătiți să realizeze intervenții chirurgicale asupra părților corpului menționate anterior, inclusiv intervenții plastice sau reconstructive, atunci când este cazul.

Perfecționarea otorinolaringologilor poate dura până la 15 ani, asta pe lângă pregătirea permanentă la care sunt obligați specialiștii acestui domeniu medical.

Otorinolaringologii se pot specializa și-n următoarele domenii:

Medicina somnului – Anumite tulburări de somn, cum ar fi apneea de somn, pot fi cauzate de anomaliile nasului (de exemplu, deviația septului), sau de obstrucția căilor aeriene. Din această perspectivă, unele cazuri pot fi tratate de specialiști ORL.

Alergiile – În mod obișnuit ORL-iștii cunosc patologia alergiilor, fiind pregătiți să evalueze și să trateaze corespunzător alergiile, prin utilizarea unor scheme de tratament care pot varia de la medicamente la imunoterapie.

Cap și gât – Pregătiți pentru tratarea capului și a gâtului, otorinolaringologii au cunoștințe aprofundate de oncologie. Astfel, medicii ORL-iști oferă tratament și terapii dovedite științific, iar dacă situație o impune, aceștia pot realiza intervenții chirurgicale pentru a îndepărta tumori benigne și maligne, pentru a trata malformații congenitale, sau pentru a asigura îngrijirea traumelor.

Chirurgie facială – În sfera ORL, discutăm în general despre chirurgia de natură reconstructivă, necesară în scopul reabilitării aspectului sau a funcției unei părți afectate a corpului, în special a nasului și urechilor.

ORL pediatrică – Pacienții sunt copii, cu vârste cuprinse între 0 și 12 ani, iar otorinolaringologi au de furcă, de cele mai multe ori, cu diverse defecte congenitale, traume și infecții care afectează urechile și gâtul copilului.


Pentru mai multe informații