JURNAL MEDICAL

Știri și informații medicale, Uncategorized

Anchiloglosie sau fren lingual scurt. Ce este și ce avem de făcut?!

Anchiloglosia, sau limba blocată, apare atunci când frenul limbii, un pliu subțire de membrană mucoasă care leagă limba de podeaua gurii, este scurt, fibros și/sau bine inserat. Diagnosticul timpuriu este deosebit de important! În această condiție, mișcările limbii copilului sunt restricționate, ceea ce are un impact important asupra alăptării, deoarece mișcarea limbii înainte și înapoi… Citește în continuare Anchiloglosie sau fren lingual scurt. Ce este și ce avem de făcut?!

Boli ale nasului, Știri și informații medicale

Cauterizarea cu Radiofrecvență a cornetelor nazale . Tehnica modernă de tratament a rinitei cronice.

❓ Ce reprezintă această tehnică de tratament și când este recomandată?🔵Cauterizarea cornetelor nazale sau terapia prin radiofrecvență a cornetelor nazale reprezintă folosirea energiei de frecvență înaltă în proceduri terapeutice având ca obiectiv coagularea țesutului. În cazul hipertrofiei cornetelor nazale are ca rezultat micșorarea volumului lor cu diminuarea efectului obstrucției nazale și o respirație mai ușoară.… Citește în continuare Cauterizarea cu Radiofrecvență a cornetelor nazale . Tehnica modernă de tratament a rinitei cronice.

limfadenopatia
Boli ale gâtului

Ganglionii inflamați la copii: ce boli semnalează și când trebuie să mergi la medic?

Descoperirea unor ganglioni inflamați în zona gâtului, a cefei sau în zona abdominală la copii îngrijorează adesea părinții. Deși pot semnala probleme grave de sănătate, nu trebuie să vă alarmați imediat.

pierderea-mirosului
Boli ale nasului

Cauzele pierderii mirosului si gustului, fără Covid-19

Pierderea mirosului poate fi parțială (hiposmie) sau completă (anosmie) și poate fi temporară sau permanentă, în funcție de cauză. Chiar și o pierdere parțială a mirosului vă poate determina să vă pierdeți interesul pentru alimentație, ceea ce, în cazuri extreme, poate duce la pierderea în greutate, nutriție deficitară sau chiar depresie. Unii oameni adaugă mai… Citește în continuare Cauzele pierderii mirosului si gustului, fără Covid-19

Știri și informații medicale, Igiena urechii, probleme de auz

Video-Otoscopia. Otoscopie la nivel superior.

Pentru că îmi doresc ca pacienții mei să aibă parte de cele bune mai bune servicii și de cele mai noi metode de diagnostic am dotat cabinetul cu un nou Video-otoscop. Dar haideți să vedem ce face acesta și de ce ne este util. Video-otoscopia este o metodă endoscopică de diagnostic folosită pentru explorarea și… Citește în continuare Video-Otoscopia. Otoscopie la nivel superior.

Știri și informații medicale

Nu confundați alergiile cu noul coronavirus

Rinita alergică, problema globală de sănătate ce afectează peste 20% din populație, este subestimată de către mulți dintre pacienți și adesea simptomele sunt confundate cu o viroză sau o banală răceală. Pentru diagnosticare și tratament corect este nevoie permanentă de noi si noi informații. În contextul pandemiei de COVID-19 problemele alergicilor devin și mai complicate,… Citește în continuare Nu confundați alergiile cu noul coronavirus

probleme de auz

Tulburările de auz la copii și Autismul

La nivel mondial, circa trei milioane de copii, sub 18 ani, manifestă o anumită scădere a auzului. Problemele apar încă din primele zile de viață. Statistica ne arată că 1 din 1000 de nou născuți înregistrează o deficiență majoră de auz, în timp ce 6 din 1000 au o deficiență moderată. În jurul vârstei de… Citește în continuare Tulburările de auz la copii și Autismul

Știri și informații medicale

Rinită alergică sau astm pe perioada pandemiei COVID-19. Ce facem?!

1. Nu vă panicați și citiți mai departe pentru a afla ce știm pana în prezent despre noua boală numită COVID-19. Ceea ce se știe despre virus (SARS-Cov-2) este actualizat destul de frecvent pe măsură ce aflăm mai multe despre el. Informațiile furnizate aici se bazează pe cele mai bune date disponibile în prezent. Persoanele… Citește în continuare Rinită alergică sau astm pe perioada pandemiei COVID-19. Ce facem?!

Boli ale nasului

Copilul tău suferă de rinită alergică?! 10 semne si simptome.

Deoarece în majoritatea cazurilor rinita alergică seamănă cu o răceală banală cu evoluţie îndelungată, am realizat o listă cu cele mai frecvente semne și simptome care trebuie să ne dea de bănuit şi să ne trimită în vizită la medic:– Copilul pare frecvent răcit. O răceală sezonieră de obicei în maxim 10-14 zile.– Deşi pare… Citește în continuare Copilul tău suferă de rinită alergică?! 10 semne si simptome.

CoronaVirus
Virale

Nu intrați în panică. Coronavirus poate fi evitat

Coronavirus sau COVID-19 afectează în continuare populația Chinei, iar mai nou a ajuns și-n Italia, o țară prietenă, de care ne leagă foarte multe și care găzduiește milioane de români. Nu este de speriat! Organizația Mondială a Sănătății ne transmite că majoritatea persoanelor infectate cu acest virus manifestă forme ușoare și se recuperează, dar există… Citește în continuare Nu intrați în panică. Coronavirus poate fi evitat

probleme de auz

Otita medie seroasă. Un diagnostic grav?!

Otita medie seroasă reprezintă acumularea de secreții nonpurulente în urechea medie, secreția putând fi mucoidă sau seroasă. Simptomele pot fi scăderea auzului sau senzația de ureche înfundată și NU sunt însoțite de durere sau febră. La copii scăderea de auz este mică și poate fi detectată doar cu ajutorul unei audiograme. Otita medie seroasă se… Citește în continuare Otita medie seroasă. Un diagnostic grav?!

Tips & tricks

Cum ne protejăm urechile în timpul zborului cu avionul – „Manevra Valsalva”

Cei mai mulți dintre noi așteaptă deja cu nerăbdare sărbătorile de iarnă, dar în special cei mici, pentru care vacanțele reprezintă mereu momente de bucurie. În cazul în care, planurile noastre includ și zborul cu avionul ar fi indicat să ne ferim copiii de eventualele neplăceri cauzate de "barotraumatism" - o problemă mai puțin cunoscută… Citește în continuare Cum ne protejăm urechile în timpul zborului cu avionul – „Manevra Valsalva”

probleme de auz

Tinitus. Ce este și de ce apare?

Tinitusul sau acufena reprezintă sunetul anormal din ureche, perceput în general ca un țiuit, sâsâit sau bâzâit, etc. Severitatea tinitusului poate varia, de la caz la caz. Aproximativ 15-20% din populații lumii este afectată de tinitus. Tipuri de sunete: Țiuit SâsâitBâzâit ClicFâșâit Cauzele tinitusului: Scăderea de auz, Traumatism la nivelul urechii, Medicamente, Dop de ceară,… Citește în continuare Tinitus. Ce este și de ce apare?

probleme de auz

15% din populația adultă a lumii suferă de hipoacuzie!

Ai probleme cu auzul? Există mereu o soluție! 15% din populația adultă a lumii suferă de hipoacuzie (scădere a auzului), 75% dintre hipoacuzicii adulți au până în 65 de ani95% dintre hipoacuzici, pot fi ajutați cu aparate auditive! Cum îți protejezi auzul? Ne putem proteja auzul, prin câteva metode extrem de simple și ușor de… Citește în continuare 15% din populația adultă a lumii suferă de hipoacuzie!

Boli ale gâtului

Simptomele laringitei pot ascunde o tumoră în gât

Atunci când discutăm despre laringită, ne referim la inflamația laringelui. Aceasta poate apărea prin suprasolicitarea sau iritarea laringelui, ori din pricina unei infecții. Este important de reținut că-n interiorul laringelui se află corzile noastre vocale – două pliuri de mucoasă membranoasă, ce acoperă mușchi și cartilaj. În mod normal, corzile vocale se închid și se… Citește în continuare Simptomele laringitei pot ascunde o tumoră în gât

probleme de auz, Uncategorized

Testarea auzului la nou-născuți.

Bebelușii cu probleme ale auzului se comportă la fel ca și cei cu auz normal. Aceste deficiențe nu pot fi observate cu ușurință în primele luni de viață și tocmai de aceea, testarea de auz are o importanță majoră.Cum se poate depista hipoacuzia la nou-născuți? Prin intermediul unui aparat special (aparat de otoemisiuni acustice), iar… Citește în continuare Testarea auzului la nou-născuți.

Tips & tricks

!STOP VIROZE!

Suntem in plin sezon al virozelor. Cum limităm răspândirea viruşilor?Iată cateva idei simple: Evităm spațiile aglomerate şi, pe cât posibil, contactul cu persoanele bolnave.Folosim un servețel pentru a ne acoperi atât gura cât şi nasul atunci când strănutăm sau tuşim. Dacă nu avem la dispoziție un servețel este de preferat să tuşim/strănutăm in plica cotului.… Citește în continuare !STOP VIROZE!

Boli ale nasului

Rinita Cronică Hipertrofică.

Este una dintre cele mai frecvente patologii ( "boli") din sfera ORL.Ce este RINITA CRONICĂ HIPERTROFICĂ? Este mărirea în volum a cornetelor nazale (structuri situate pe interiorul nasului, pe pereţii laterali ai acestuia. Ele au rol in filtrarea, umezirea si încalzirea aerului inspirat.Aceasta modificare de volum apare adesea pe fondul expunerii la diverşi factori poluanți… Citește în continuare Rinita Cronică Hipertrofică.

Tips & tricks

Cum putem preveni răcelile?

Ferim, pe cât posibil, bebeluşii cu vârsta sub 3 luni de persoanele răcite.Ne asigurăm că cel mic a urmat întreaga schemă de vaccinare. Chiar dacă aceste vaccinuri nu previn răcelile, ele vor preveni complicațiile bacteriene de la nivelul urechilor sau plămânilor. Vaccinul antigripal protejează împotriva GRIPEI dar nu şi a altor virusuri respiratorii.Spălatul pe maini… Citește în continuare Cum putem preveni răcelile?

Igiena urechii

Spune NU bețişoarelor de urechi!

➡️Cerumenul secretat de urechi are rolul de a proteja împotriva germenilor şi a bacteriilor.➡️Corpul nostru are un echilibru, se curăță el singur, urechile se curăță singure.”➡️În fiecare zi urechea secretă o cantitate nouă de ceară, aşa că prin folosirea în mod repetat a beţişoarelor cu vată nu facem decât să împingem ceara în interiorul urechii.… Citește în continuare ⛔Spune NU bețişoarelor de urechi!

Boli ale gâtului, Știri și informații medicale

Faringita cronică.

Faringita cronică, cunoscută și sub denumirile de: Faringită foliculară cronică, Faringită cronică granulară, Catar faringian, este inflamația cronică a suprafețelor mucoase ale faringelui și a țesuturilor adiacente.  Cauze de apariție:  - Poate fi rezultatul unor episoade repetate ale formei acute sau poate apărea treptat, ca și rezultat al unei iritații continue cauzată de fumat, și/sau… Citește în continuare Faringita cronică.