Impedansmetrie

Se mai numește și Timpanometrie și este un test de măsurare a complianței acustice a membranei timpanice, și a lantului osicular. Metoda este obiectivă, fiabilă pentru evaluare, fiind necesară pentru a se măsura și identifica următoarele:

  • presiunea din urechea medie;
  • se observă funcționarea mușchilor din urechea medie;
  • se constată starea lanțului osicular;
  • se identifică starea trompei lui Eustachio ;
  • se realizează o evaluare a nivelului de auz;
  • și totodată, se poate depista o hipoacuzie neorganică.

Impedansmetria sau timpanometria sunt două denumiri absolut generice. În final, prin aplicarea procedurii, obținem timpanograma și reflexul stapedian.

Cum se face testarea?

Începem în mod necesar și obligatoriu examinarea urechii cu otoscopul, pentru a vedea dacă timpanul este intact și nu există obstacole între sondă și timpan.

Testul durează aproximativ 5 minute, nu este dureros, și se folosesc doar stimuli sonori. Se introduce cu mare atenție sonda impedansmetrului în conductul auditiv extern. Se etanșeizează conducul folosind o piesă din cauciuc, pe dimensiunea potrivită, în funcție de pacient. Pentru a se introduce sonda, pacientul trebuie să țină gura deschisă, în timp ce medicul tracționează pavilionul urechii pentru a compensa curburile anatomice ale conductului auditiv.

Dupa ce sonda a fost introdusă, pacientul este rugat să închidă gura, iar examinatorul eliberează ușor pavilionul urechii. Este important ca pacientul să stea nemișcat, să nu vorbească sau să înghită pe parcursul testării. Inaintea determinării pragului reflexului stapedian, pacienții sunt avertizați că urmează să audă un sunet mai puternic, pentru a nu tresări.

Datele obținute astfel sunt înregistrate în baza de date a medicului, și sunt furnizate și pacientului în formă grafică, pentru comparații ulterioare.

Timpanograma

Este un grafic care ne indică modul în care funcționează urechea medie la variații de presiune la nivelul membranei timpanice. În cazul în care presiunea este mare, atunci impedanța este foarte mare, iar complianța mică (scade impedanța sistemului). Pe reprezentarea grafică, complianța este pe verticală, iar presiunea este pe orizontală.