Conform celor mai recente rapoarte, circa 1-3 copii din 1000 de nou născuți suferă de scăderea auzului (hipoacuzie).
Pentru depistarea rapidă și timpurie a unei probleme de auz, cabinetul în colaborare cu Spitalul Euromaterna din Constanța efectuează o primă etapă de diagnostic, și anume: testarea audiometrică prin otoemisiuni acustice.
Ce reprezintă, cum și când se face?
Prin stimularea cu unde emise de aparatul de testare, se obțin ecouri ale celulelor ciliate din cohlee (urechea internă). Același aparat care emite undele, captează și răspunsul.
Testarea se realizează prin introducerea unei sonde în conductul auditiv extern al nou-născutului. Sonda va emite sunete, iar celulele ciliate externe din cohlee vor emite la rândul lor, un sunet pe care-l captează sonda din ureche.
Testarea durează câteva doar minute. Prezenţa sunetelor emise de ureche apare sub forma răspunsului PASS, în timp ce absenţa sunetelor apare sub forma REFER.
Raspunsul REFER poate să apară fie pentru că există o hipoacuzie permanentă, iar celulele nu pot emite acele sunete, fie datorită existenței un obstacol care împiedicat pătrunderea sunetelor la cohlee, și astfel răspunsurile nu pot fi înregistrate:
- vernix caseosa (resturi din viață intrauterină) în conductul auditiv,
- conduct prea îngust,
- sonda sprijinită de peretele conductului,
- uneori lichid în urechea medie.
Totuși, este posibil ca aceste situații să dispară cu ocazia reluări testării.
Este indicat ca prima testare să se facă chiar în prima lună de viață, pentru obținerea unui diagnostic timpuriu. Dacă bebelușul nu trece prima testate, aceasta va fi repetată conform schemei naționale de screening.