Ați auzit, probabil, că excesul de sare poate afecta sănătatea inimii. Dar v-ați întrebat vreodată ce impact are asupra auzului?
Un studiu recent realizat de cercetători din Coreea de Sud sugerează că obiceiul de a adăuga sare în mâncare, în mod frecvent, ar putea fi legat de un risc mai mare de pierdere a auzului. Concluzia, deși surprinzătoare la prima vedere, se bazează pe analiza datelor a nu mai puțin de 492.168 de persoane, cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani, toate fără probleme de auz la începutul cercetării.
Participanții la acest studiu au fost puși să menționeze cât de des obișnuiesc să adauge sare în mâncare, evoluția lor fiind monitorizată timp de mai mulți ani, până la apariția primelor semne de pierdere a auzului. Pentru claritate, cercetătorii au împărțit obiceiul de a folosi sarea în patru categorii distincte: „niciodată/rareori”, „uneori”, „de obicei” și „întotdeauna”.
Astfel, rezultatele au arătat că persoanele care adăugau sare frecvent în mâncare aveau un risc cu 23% mai mare de a dezvolta pierderea auzului, comparativ cu cei care nu foloseau deloc sau adăugau sare foarte rar. Corelația s-a dovedit a fi mai puternică în rândul adulților tineri, al bărbaților și al participanților care nu sufereau de diabet sau hipertensiune arterială.
Cu alte cuvinte, efectele consumului de sare asupra sănătății par să fie mai puternice în cazul persoanelor tinere și sănătoase. În schimb, la cei care suferă deja de afecțiuni cronice, impactul adăugării de sare devine mai puțin relevant, fiind estompat de patologiile preexistente.
„Studiile anterioare privind legătura dintre consumul de sare și pierderea auzului au fost limitate și nu au oferit concluzii clare. Cercetarea noastră este primul studiu de amploare, realizat pe o populație numeroasă, care demonstrează că utilizarea mai frecventă a sării la masă este asociată cu un risc crescut de pierdere a auzului, chiar și după ce au fost luați în calcul alți factori alimentari și de sănătate”, a declarat pentru Newsweek Youngji Han, autorul studiului și cercetător biomedical la Spitalul Universitar Kyungpook din Coreea de Sud.
Americanii consumă, în medie, peste 3.300 mg de sodiu pe zi, această cantitate fiind mult peste limita recomandată. În acest context, Asociația Americană a Inimii (American Heart Association) recomandă să nu se depășească 2.300 mg zilnic, în timp ce nivelul optim pentru un adult ar trebui să fie chiar mai scăzut, de maximum 1.500 mg pe zi.
„Măsurile de sănătate publică, precum testarea auzului la nou-născuți, programele de vaccinare, reglementările privind expunerea la zgomot sau utilizarea mai sigură a anumitor medicamente, au contribuit la reducerea prevalenței pierderii auzului”, au subliniat cercetătorii.
Aceștia atrag însă atenția că, deși s-au înregistrat progrese importante în prevenirea pierderii auzului, rolul obiceiurilor alimentare este încă insuficient înțeles. Consumul de sare, un factor bine-cunoscut pentru impactul pe care-l are asupra sănătății cardiovasculare și metabolice, a fost asociat cu hipertensiunea, disfuncția endotelială și deteriorarea vasculară. Toate acestea pot contribui la mecanismele care favorizează pierderea auzului.
Cercetătorii au mai constatat că markerii inflamatori, precum GlycA și CRP, pot explica, cel puțin parțial, rezultatele observate în cadrul studiului. Asta sugerează că inflamația cronică de intensitate redusă ar putea reprezenta un mecanism biologic esențial prin care consumul de sare contribuie la deteriorarea auzului.
De altfel, un aport mai mare de sare a fost corelat în mod semnificativ cu un risc crescut de pierdere a auzului la participanții cu auz normal, în funcție de cantitatea de sare consumată. În schimb, la persoanele care aveau deja deficiențe auditive, această asociere a fost mai slabă.
„Credem că, în cazul persoanelor mai tinere și sănătoase, consumul ridicat de sare poate fi un factor independent mai puternic al pierderii auzului, deoarece alți factori de risc, precum bolile cronice, sunt mai puțin frecvenți în aceste grupuri”, a explicat Han.
„Rezultatele noastre sugerează că aportul de sare ar putea reprezenta un factor de risc controlabil privind pierderea auzului. Limitarea adaosului de sare la masă ar putea contribui la menținerea sănătății auditive, mai ales în rândul adulților tineri”, a adăugat el.
Studiul realizat de cercetătorii Youngji Han, Kyu-Yup Lee, Incheol Seo și Da Jung Jung urmează să fie publicat în luna octombrie. Până atunci, autorii au prezentat concluziile preliminare într-un articol științific intitulat „Association between frequency of adding salt to foods and risk of hearing loss: A population-based cohort study using UK Biobank data”, apărut în revista Science Direct.
