Tips & tricks

Sângerările nazale la copii

#DrPluşica 👩🏻‍⚕️
Ce sunt acestea şi ce facem când apar⁉️

Sângerările nazale (epistaxisurile) sunt frecvente la copiii cu vârsta cuprinsă între 3 şi 10 ani, iar cele mai multe sunt cauzate de scărpinatul nasului sau de aerul uscat. Acestea pot produce panică atât copiilor cât şi parinților. De cele mai multe ori, hemoragiile se vor opri de la sine şi pot fi uşor gestionate acasă.
Ce puteţi face?
• Păstrați-vă calmul şi liniştiți-vă copilul.
• Puneți copilul in poziție sezândă pe un scaun sau ţineți-l în brațe, apoi înclinați-i uşor capul în față.
• Nu-l lăsați pe cel mic să se încline înapoi. Acest lucru poate determina scurgerea sângelui în gât, având un gust neplacut. În acest mod, copilul se poate îneca, poate tuşi sau vărsa.
• Strângeți uşor, între degete, partea moale a nasului (vârful nasului) cu un material textil curat.
• Mențneți presiunea asupra nasului pentru aproximativ 10 minute. Dacă va opriți prea devreme, sângerarea poate să reînceapă.
• Lăsați copilul să se relaxeze după oprirea epistaxisului. Convingeți-l să nu-şi sufle nasul, să nu se scobească şi să nu depună efort fizic pentru o perioadă de timp.
Toate acestea sunt nişte măsuri ce se pot aplica acasă dar nu vor înlocui vizita la medicul ORL, care este in masură să afle cauza acestor sângerari. Într-un articol următor voi prezenta mai pe larg cauzele multiple ale epistaxisului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s