Știri și informații medicale

Nu confundați alergiile cu noul coronavirus

Rinita alergică, problema globală de sănătate ce afectează peste 20% din populație, este subestimată de către mulți dintre pacienți și adesea simptomele sunt confundate cu o viroză sau o banală răceală. Pentru diagnosticare și tratament corect este nevoie permanentă de noi si noi informații.

În contextul pandemiei de COVID-19 problemele alergicilor devin și mai complicate, deoarece, manifestări precum un simplu strănut sau tusea uscată vor atrage imediat atenția si panica celor din jur.

Este o situație pe cât de des întâlnită, pe atât de normală, datorată tensiunii create de frică și neînțelegerea simptomelor.

Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC) își propune să aducă puțină lumină în clarificarea celor două afecțiuni, pentru a-i liniști atât pe alergici, cât și pe cei foarte precauți și atenți la cei din jur.

Pe perioada pandemiei, tratamentul alergiilor trebuie continuat

Potrivit Colegiului American pentru Alergie, Astm și Imunologie, pentru pacienții care suferă de alergii, controlul simptomelor este mai important decât oricând pe perioada pandemiei de COVID-19,

Declanșarea pandemiei de COVID-19 a coincis cu debutul sezonului de alergii, iar mulți dintre cei care suferă de alergii și astm și-au pus problema că poate ar trebui să-și întrerupă tratamentele cu corticosteroizi inhalatori și nazali. Însă, specialiștii insistă că acum este mai important decât oricând ca pacienții să-și continue tratamentul și să-și controleze cât mai bine simptomele.

Ei spun că nu există date care să sugereze că medicația pentru alergii sau astm ar spori riscul de infectare cu noul coronavirus sau, în cazul îmbolnăvirii, ar agrava situația.

„Este important să vă controlați simptomele de alergie și astm, deoarece acestea ar putea determina un diagnostic eronat, mai ales în condițiile în care, o parte dintre simptomele provocate de noul coronavirus și cele provocate de alergii sunt similare”, susține Organizația Americană a Alergologilor.

În ceea ce priveşte cele două afecţiuni, există simptome comune, dar şi simptome care le diferenţiază, iar cunoaşterea acestora este esenţială atât pentru persoanele alergice, cât şi pentru populaţie în general.

Există o temere în ambele tabere: în timp ce persoana alergică se teme să lase simptomele să se manifeste pentru a nu fi stigmatizată, ceilalţi se tem de contagiozitate.

Până într-un punct, cele două, alergia şi COVID-19, se aseamănă: tuse, secreţii nazale şi dureriri de cap pot apărea în ambele situaţii. Cu toateacestea, atunci când discutăm despre febră, dureri musculare, pierderea mirosului, alterarea stării generale sau oboseală, ei bine acestea sunt simptome care mai probabil aparţin COVID-19.

Şef de lucrări, Dr. Camelia Berghea, medic primar Alergologie şi Imunologie Clinică, vicepreşedinte SRAIC, explică:

„În timpul sezoanelor de polen (polen de graminee – primăvară-vară timpurie, polen de Ambrozia – vară-toamnă), pacienţii alergici suferă de simptome supărătoare, cum sunt: strănut repetitiv, secreţii nazale, blocaj nazal, mâncărimi ale nasului şi ochilor, lăcrimare. Deşi de multe ori simptomele sunt confundate cu răceli, şi poate că unele manifestări sunt comune cu cele ale COVID-19, există şi diferenţe: strănutul este mai degrabă o caracteristică a alergiilor decât a bolii COVID-19, febra şi pierderea mirosului sunt semnale clare că cel mai probabil nu este vorba de alergie.

Dr. Camelia Berghea

Sub tratamentul simptomatic recomandat de medicul specialist, simptomele rinitei alergice pot fi ţinute sub control, şi nu există motive de îngrijorare în ceea ce priveşte efectele adverse sau interacţiunile nedorite ale claselor de medicamente administrate pentru rinită, în cazul în care pacientul alergic se îmbolnăveşte de COVID-19”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s