Consumul excesiv de antibiotice a devenit o problemă majoră, care îngrijorează tot mai mult comunitatea medicală și științifică internațională: 4.5 milioane de români au utilizat în ultimul an antibiotic pentru răceală și durere în gât.
România se află pe locul 5 în Europa, la consumul zilnic de antibiotic
- Locul 1 – TURCIA
- Locul 2 – SERBIA
- Locul 3 – MUNTENEGRU
- Locul 4 – GRECIA
Rezistența la antimicrobiene reprezintă o amenințare în creștere, pentru sănătatea publică, mai bine de 700.000 de oameni pierd anual lupta cu BOLILE CAUZATE DE BACTERII REZISTENTE LA ANTIBIOTICE.
Conform Centrului European de Control al Bolilor, România de află pe LOCUL 3 între statele membre ale Uniunii Europene, în ceea ce privește IMPACTUL INFECȚIILOR PRODUSE DE BACTERII REZISTENTE LA ANTIBIOTICE.
În Romania, antibioticele sunt frecvent utilizate inadecvat, în tratamentul infecțiilor căilor respiratorii superioare (ICRS), având o contribuție majoră la apariția rezistenței bacteriene, o amenințare pentru sănătatea publică:
4.5 milioane de români au utilizat in ultimul an antibiotic pentru răceală și durere in gât. Dintre aceștia, 1 din 3 nu a avut prescripție medicală, iar dintre aceștia 1 din 3 s-a informat de la cei apropiați sau de pe internet.
Soluția de primă intenție pentru tratamentul răcelii comune o reprezintă medicamentele simptomatice. De exemplu, pentru durere în gât: pastilele de supt sau spray-urile de gât
7 din 10 români au răcit cel puțin 1 dată în ultimul an, cel mai frecvent în sezonul de toamnă-iarnă
Durerea în gât și durerea la înghițire sunt considerate cele mai supărătoare simptome.
Datele de mai sus au fost extrase din studiul CUM SE TRATEAZĂ ROMÂNII DE RĂCEALĂ ȘI GRIPĂ? realizat la cererea Societății Române de Rinologie.