Otita medie seroasă reprezintă acumularea de secreții nonpurulente în urechea medie, secreția putând fi mucoidă sau seroasă. Simptomele pot fi scăderea auzului sau senzația de ureche înfundată și NU sunt însoțite de durere sau febră.
La copii scăderea de auz este mică și poate fi detectată doar cu ajutorul unei audiograme.
Otita medie seroasă se caracterizează printr-o acumulare de transudat apărut în situația unei scăderi rapide a presiunii din urechea medie în raport cu presiunea atmosferică. Lichidul (transudatul) este apos și limpede, transparent.

Trebuie înțeleasă diferența dintre otita medie seroasă și celelalte tipuri de otite medii.
Otita medie este termenul general pentru inflamația urechii medii fără a face referire la posibilele cauze de apariție a acesteia.
Examinarea fizică și analizarea istoricului medical al pacientului sunt adesea suficiente pentru a pune un diagnostic și a recomanda cel mai bun plan de tratament. Analizele de laborator nu au o indicație specifică.
Examinarea CT (computer tomograf) și/sau RMN se pot folosi atunci când suspicionăm complicații ale unei otite medii netratate – otomastoidită, tromboză de sinus sigmoid, colesteatom sau atunci când otita medie seroasă apare unilateral – la o singură ureche și se suspicionează prezența undei tumori la nivelul nazofaringelui sau a trompei lui Eustachio.
Timpanometria reprezintă însă cel mai de ajutor test în diagnosticarea și urmărirea eficienței tratamentului otitei medii seroase. https://cristianaorodel.ro/specialitate-orl-constanta/impedansmetrie-timpanometrie-timpanograma/
Timpanocenteza (aspirația) lichidului din urechea medie se realizează print-o mică incizie la nivelul timpanului (miringotomie) și are un dublu rol: rol de diagnostic și de tratament. Aceasta se poate realiza și mediu de cabinet, cu anestezie locală.
Când ne adresăm medicului ORL?
Ne adresăm medicului ORL atunci când observăm scădere de auz ce persistă sau apar întârzieri de dezvoltare ale limbajului.
Tratament
Tratamentul otitei medii seroase poate fi medicamentos – antiinflamatoare nesteroidiene, antihistaminice, decongestionante nazale si mucolitice- sau chirugical – .miringotomie cu sau fară inserție de aerator transtimpanic și/sau adenoidectomie.