Cercetătorii de la Netherlands Cancer Institute au descoperit o nouă pereche de glande salivare ascunse între cavitatea nazală și gât.
Aceștia au observat noua glandă în timp ce studiau mai mulți pacienți cu cancer de prostată, folosind scanarea PET/CT PSMA (adică Positron Emission Tomography / Prostate-Specific Membrane Antigen).
Astfel, după ce au scanat 100 de pacienți și după relizarea a două disecții, cercetătorii au putut confirma prezența acestei noi glande la om, de aproximativ 3,9 centimetri lungime (în medie).
În articolul publicat în revista The Green Journal, echipa a propus denumirea de „glande salivare tubare” având în vedere că le-au descoperit așezate precum o „draperie” peste torus tubarius – porțiunea bazală cartilaginoasă a trompei lui Eustachio. Și, după cum susțin cercetătorii, aceste glande au în medie aproximativ 3,9 centimetri lungime.
„Din câte știam, singurele glande salivare sau mucoase cunoscute din nazofaringe sunt mici, de nivel microscopic, iar 1000 dintre acestea sunt răspândite uniform în toată mucoasa.
Așadar, imaginați-vă ce surpriză am avut când le-am descoperit” a declarat Dr. Wouter V. Vogel de la Departamentul de Medicină Nucleară al Institutului Olandez al Cancerului (Netherlands Cancer Institute).

În lucrarea publicată ulterior de echipa de Radioterapie și Oncologie se subliniază că noua descoperiere „ar putea ajuta la explicarea și evitarea efectelor secundare provocate de radiații”, cum ar fi problemele ce apar în timp ce mâncăm, înghițim sau vorbim.
Pentru a se convinge, echipa a analizat datele a 723 de pacienți care au fost tratați cu radiații. Au remarcat astfel că există diverse complicații provocate acestor glande la pacienții cărora li s-au administrat radiații în cantitate mai mare.
„La majoritatea pacienților ar trebui să fie posibil din punct de vedere tehnic să se evite administrarea radiațiilor în această zonă nou descoperită a sistemului glandelor salivare, în același mod în care încercăm să evităm glandele deja cunoscute” conchide Vogel.

„Următorul nostru pas este să aflăm cum putem proteja cel mai bine aceste noi glande, și la care pacienți. Dacă am putea face asta, vom avea mai puține efecte secundare și evident mai multe beneficii privind calității vieții pacienților după tratamentul cu radiații” a mai adăugat Dr. Wouter V. Vogel.

Sunt aceste glande un nou organ al corpului nostru?
Legat de clasificarea noilor glande salivare tubare descoperite, materialul științific ne spune că dezbaterea se află în plină desfășurare. Poate fi vorba de un conglomerat de glande minore, o glandă majoră, un organ separat sau componenta unui nou sistem de organe.
Având în vedere că toate glandele au relevanță clinică, echipa de cercetători susține că trebuie ca și acestea să primească o denumire oficială care să permită identificarea și separarea lor față de celelalte în practica clinică de zi cu zi.
Articolul științific integral poate fi descărcat mai jos
The tubarial salivary glands: A potential new organ at risk for radiotherapy