Știri și informații medicale, Tips & tricks

Răul de maşină – coșmarul călătoriilor

Ce este răul de maşină 🤢🚘 la copii şi cum îl putem preveni?
Răul de maşină este un tip de rău de mişcare. Răul de mişcare apare atunci când creierul🧠 primeşte informații contradictorii de la urechea internă👂, ochi👀, sistem nervos si muşchi.
Imaginaţi-vă un copil mic stând pe bancheta din spate a maşinii fără să poată privi prin geamul maşinii sau un copil mai mare citind o carte/ uitându-se la telefonul mobil sau tabletă. Urechea internă a copilului va sesiza mişcarea dar ochii şi corpul nu. Efectul va fi resimţit ca un 🤢deranj la stomac, transpirații reci, scăderea poftei de mâncare şi/sau 🤮vărsaturi.
Nu este clar de ce raul de maşina îi afectează pe unii copii mai mult decât pe ceilalţi. Cei mai afectaţi sunt copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 12 ani.
Pentru a preveni răul de maşină la copii, putem încerca următoarele strategii:
Reducerea stimulării senzoriale: îi spunem copilului să se uite la lucruri din afara maşinii, mai mult decât să se concentreze pe citit, jocuri sau filme/desene animate.
Dacă copilul adoarme pe timpul deplasării cu maşina, aceasta ar putea ajuta la reducerea simptomelor.
• Alegem cu grijă hrana dinaintea călătoriei: evităm alimentele condimentate sau grase, mesele îmbelşugate cu puțin timp înaintea deplasării cu maşina. Dacă deplasarea este de scurtă durată, este de evitat masa înainte de aceasta. Dacă călătoria este de mai lunga durată sau copilul trebuie să mănânce, oferiţi-le cât mai puțină hrană.
• Oferiţi-le acadele sau bomboane cu ghimbir; acadelele sau bomboanele cu ghimbir pot ajuta in reducerea simptomelor de greață;
• Asigurați o bună ventilaţie şi renunțați la odorizantele de maşină.
• Dacă cel mic este sunoscut cu rău de maşină, încercaţi să îi distrageți atenția pe parcursul călătoriei vorbind, ascultând muzică sau cântând împreună cu acesta.
• Daca plănuiți o călătorie îndelungată cu maşina, întrebați medicul copilului despre medicamentele ce se pot administra preventiv.
Dacă cel mic prezintă rău de maşină, opriți maşina cât mai repede cu putință, coborâți şi faceți o plimbare scurtă cu cel mic. Dacă nu puteți opri maşina, întindeți copilul pe bancheta din spate şi rugați-l să stea cu ochii inchişi timp de câteva minute. O compresă rece pe fruntea copilului poate fi de ajutor.
Dacă aceste sfaturi nu sunt de ajutor şi călătoria este dificilă, întrebați medicul despre alte opțiuni potrivite.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s